Translate

27. 2. 2013.

"Zavera" aflatoksin





Danima, već, traju čaršijske priče. Da li je dobro ili nije dobro? Pa, mleko i mlečni proizvodi. Doduše, sad se pominju i drugi proizvodi, tipa:meso, orašasti plodovi...Čini se kraja nema odmotavanju klupka i sludjivanju potrošača. Osim toga ispadosmo nekako razmaženi, jer što smo mi bolji od Amerikanaca i ostatka sveta, sem te lude Evrope, koja inače, kako reče, jedan stručnjak, ima drugačiju klimu, tamo je hladnije, pa može da tera taj odnos od 0,05 mikrograma/kg. Pa verovatno, prateći klimatske promene, mislim ja, uradiše to nama u inat, koji se približavamo tropima. Ili ne?




Koje mleko ima aflatoksina, u granicama zakona?




Šta se dalje dešava?  
Pale u vodu , bar neke  teorije zavere(osim one da se naudi potrošaču, želim da verujem iz nehata), na veliku žalost pojedinaca. Razlog je prost. Nije u pitanju kukuruz iz Hrvatske, to je bio Srpski kukuruz, vraćen iz Italije zbog kontaminiranosti aflatoksinom. Jedino da zaverenici nisu bili u dosluhu sa gospodarem vremena, te naručili sušu, koja nas inače čeka, narednih deset godina, kako kažu stručnjaci. Dok ministar Knežević i dalje tvrdi, emisija Kažiprst 25.02. ,da je stočna hrana ispravna, a izbacuje od preko 70 proizvodjača ,samo rezultate za dva, analize iste u PKB i FSH Jabuci, jer su dobre, proizvodjač mleka ( 40 krava),iz Batajnice na RTS1,26.02. iznosi da od prošlog leta, koristi apsorbente za aflatoksin i da su rezultati i mleka i stočne hrane dobri. Problem je što to plaća iz svog džepa i košta ga oko 5 000 din.mesečno. Mnogo zarad zdravlja? 
Mora da postoji edukacija i samo odgovoran proizvodjač to zaista i sme da bude. Odgovornost nadležnih je velika, jer očito neki od proizvodjača su znali i primenjivali, neki su znali i nisu primenjivali, jer im je po njihovim izjavama bilo skupo, a bilo je i onih koji nisu znali. 

Zemlja čuda u tri dimenzije.  U jednoj je ministar naše vlade sa tvrdokornim stavom i pričom da njegova deca piju mleko. U drugoj je Ješić, koji se od prvih smatra plaćenikom u cilju izazivanja histerije i rušenja mlekarske proizvodnje i izjavama da novi rezultati koje ima, pokazuju još veće prisustvo aflatoksina. Što je normalno jer se nastavilo davanje iste stočne hrane. U trećoj su izbezumljeni proizvodjači mleka, koji ispada nisu dužni da znaju da je kukuruz zaražen, a nešto se ne spominje da su dužni da rade kontrolu mleka i svi se vezuju za 0,5mikrograma/kg. kao da su spavali prethodne dve godine. Zajedno sa njima, mi, jednako izbezumljeni potrošači, koji nismo u obavezi da znamo, ali imamo pravo da budemo zaštićeni kao gradjani pravno uredjene države, i da verujemo sistemu.


Razni profesori, sa pričama da se sve znalo još letos, toksikolozi, koji ne savetuju da mleko piju deca predškolskog uzrasta, a gornja granica za njih je 0,025 mikrograma/kg., kao i trudnice lebde na granicama ovih dimenzija. Tek probudismo se i sa zakašnjenjem, valjda se nije stiglo pre od silne priče, krenule su veterinarske inspekcije i gle čuda naišle na neispravno mleko.



22.02.2013.
Pokrajinski ministar za poljoprivredu, Ješić je kazao da je vlada Vojvodine formirala stručni tim da se bavi rešavanjem ovog problema i da je naložila besplatnu analizu stočne hrane.
"Dobio sam rezultate druge analize, ali ih neću objaviti jer metoda koja je inače apsolutno precizna nije akreditovana, pa ću te rezultate objaviti kad stignu rezultati "slepih uzoraka" poslatih na analizu akreditovanim metodama", rekao je Ješić, dodajući da je tačno da su rezultati druge analize bitno lošiji od onih dobijenih u prvoj analizi.

Profesorka Anka Vranješ, sa Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, je kazala da je i logično da ti rezultati budu lošiji jer je stoka duže hranjena kontaminiranom hranom.

Ješić se zahvalio Republičkom ministarstvu što je, kako je rekao, priznalo da je mleko kontaminirano i što je naložilo povlačenje iz prodaje.

"Onog trenutka kada dobijemo rezultate objavićemo ih javnosti i javnost će u svakom trenutku biti upoznata sa stanjem ispravnosti mleka", kazao je Ješić, dodajući da će javnost biti obaveštena i o tome kada mleko bude potpuno ispravno.
26.02.2013
U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da preduzimaju adekvatne mere za sprečavanje dalje proizvodnje mleka sa aflatoksinom, ali i gubitak novca medju farmerima.
U Srbiji je do danas zatvoreno 32 farme. Mleko sa tih farmi se šalje na dalje analize.
"Predložićemo Vladi da farmerima besplatno dodeli 300 kilograma stočne hrane po grlu i zeolit. Mlekare su dobile informacije da primaju sve količine mleka, ono zdravo ide u proizvodnju, a drugo se pretvara u mleko u prahu." rekao je Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvodjača mleka, smatra da oni nisu imali dovoljno vremena da se prilagode novom pravilniku o dozvoljenom nivou aflatoksina u mljeku, a da on nije uskladjen sa pravilnikom o hrani.




Proizvodjači mleka tvrde da je na većini farmi mleko ispravno i da je problem neisplaćivanje zaostalih subvencija. 


Željko Brozović iz Privredne komore Srbije, tvrdi da je ova afera posledica nepreduzimanja adekvatnih mera, kada je aflatoksin otkriven u kukuruzu. Po njemu, Srbija proizvede godišnje šest miliona tona kukuruza, prošle godine, zbog suše, je to bilo duplo manje.


Golubović tvrdi da će država doneti adekvatne odluke, kako bi svi u sistemu proizvodnje bili što operativniji i kako bi se proizvodnja što pre stabilizovala.Najavljuje regionalnu saradnju. Takodje tvrdi, da su mlečne preradjevine i jaja bezbedni za upotrebu i da je sve što se nalazi u prodavnicama ispravno.


Pouka: veruj i ne veruj. Ne dozvoli da te slude političke igrarije. Informiši se ili slušaj instinkt. Izjave su i dalje kontradiktorne, s jedne strane ministri RS, Asocijacija proizvodjača mleka, a sa druge profesori i toksikolozi, i skroz "sumnjiv" Pokrajinski ministar poljoprivrede Ješić. Mi, potrošači, ni krivi, ni dužni, u sendviču.

Kako to lepo reče naša ministarka zdravalj..."svako treba da donese odluku za sebe i svoju porodicu"...


Izvor:
Emisija "Oko"
RTS



Нема коментара:

Постави коментар