Translate

17. 3. 2013.

Aktivni ugalj - da li znate?




Prirodna detoksikacija
Šta je to?
Crni prah bez ukusa, bez mirisa dobijen od drveta ili drugih materijala koji su bili izloženi visokim temperaturama u bezvazdušnom prostoru. Dalje se tretira tj. aktivira da poveća sposobnost upijanja supstanci zagrevanjem sa oksidacionim gasom ili drugim hemikalijama radi dobijanja finog crnog praha. To je čist ugljen koji se postupkom doveo do povećane moći apsorboranja čestica i gasova u digestivnom sistemu.
Podaci o aktivnom  uglju nadjeni su i na egipatskim papirusima i pre 1550 pre naše ere. Indijanci su ga mešali sa vodom za stomačne bolesti.


U obliku granula ili tableta, terapija je za probleme sa stomakom, bilo da je u pitanju trovanje vodom, hranom, lekovima, dijareja, nadutost.
Šta to radi aktivni ugalj?
Vezuje za sebe veliki broj organskih i anorganskih otrova, mikroorganizme i lekove. Sa druge strane, on sam se ne resorbuje i ne metaboliše, već se zajedno sa supstancama koje je vezao izlučuje iz organizma. Neškodljiv je i mogu ga koristiti i deca. Kad su u pitanju deca,od značaja je kod trovanja hranom, a koristi se i za izazivanje povraćanja kod onih koji su pokušali samoubistvo unošenjem antidepresiva, barbiturata, benzodiazepina. Studije potvrdjuju delovanje kod gasova, zatvora, grčeva, ali česta upotreba može uticati na apsorbciju hranljivih materija, pogotovo kod dece.
Posle obilnog ručka se može koristiti sa smanjenje nadutosti.
Danas je bitan sastojak u vazdušnim i vodenim filterima.

Ajur veda - Lila Ma doo

Нема коментара:

Постави коментар