Translate

15. 5. 2013.

Tihe ubice



Simptomi kao ukazivanje na neku bolest vrlo su značajni, jer su upozorenje našeg tela da se dešava nešto na šta treba da reagujemo. Mnogobrojni su, za mnoge različite bolesti se preklapaju, te je tako neophodna stručna medicinska pomoć da bi se došlo do prave dijagnoze i odgovarajuće terapije.
Tihe ubice su bolesti koje gotovo da nemaju simptome u ranoj fazi nastajanja ili su takvi da ih zanemarujemo.
  • Tumor jajnika
Može se razvijati bez simptoma. Zato je neophodno odlaziti preventivno, jednom godišnje na  ginekološke preglede. Moguće je da tokom rutinskog pregleda se i ne primete promene. Zato su važni tumor markeri CA 125(vrlo jednostavna provera, uzimamanjem krvi) i ultrazvuk vaginalnom sondom radi prave dijagnoze. Podložnije su žene sa genetskim mutacijama BRCA1 i BRCA2. Posebno je ugrožena kategorija žena u postmenopauzi, u 50-tim i 60-tim godinama života. Mada poslednjih godina ima i više obolelih ispod 30 god. života. Posebna je opasnost u tome što ako se ne otkrije na vreme u III stadijumu postaje intraabdominalan, jer se širi i na abdominalne organe. 

Važno je da se operacija radi u referentnoj ustanovi najvišeg ranga, jer je za uspešan ishod bitna edukovanost hirurga. Godišnje u Srbiji oboli i 800 žena, a 400 obolelih žena poklekne u toj borbi za život. Simptomi koji mogu izazvati sumnju na oboljenje su: grčevi i bol u abdomenu, nagon za čestim mokrenjem, smetnje sa varenjem, zatvor, bolovi za vreme seksualnog odnosa, bolovi u ledjima, promene u menstrualnom ciklusu.Ako se otkrije u ranoj fazi, šansa za izlečenje je   90%.  
  • Aneurizma
suda mozga koja može izazvati smrt.To je proširenje arterije mozga i ima oblik kesice. Danas se smatra da nisu tako retke kao što se mislilo (1-10% populacije). Može se razvijati spontano, bez ikakvih razloga. Javlja se u vidu pucanja i izliva krvi u mozak. Krvarenje je najčešće na površini baze mozga. Uzrok krvarenja mogu biti i povrede, arterijski visok pritisak, poremećaj koagulacije. Najčešće je na površini baze mozga (SAH), ili se može javiti kao hematom-unutar mozga. Manifestuje se jakom, iznenadnom glavoboljom, može se javiti mučnina, povraćanje, smetanje svetlosti. Ukoliko je u vidu hematoma, onda se javljaju i neurološki ispadi-slabost polovine tela. Ako je krvarenje teže, dolazi do kome. Ima li je može se videti kompjuterskom termografijom, ukoliko nema CT aparata, radi se punkcija kičme radi dobijanja likvora. Ako je aneurizma u pitanju, likvor je krvav, kod starijih krvarenja, žućkast.Kada se uradi CT snimak i pokaže krvarenje, radi se subtarkciona angiografija , uvodjenjem katetera kroz arteriju noge, preko trbuha, grudnog koša i vrata do arterije mozga. Ispune se kontrastom preko katetera i snime. Tada se vidi da li je krvarenje nastupilo zbog prskanja aneurizme, koliko ih ima, da li treba operisati. Samo krvarenje iz aneurizme traje svega nekoliko sekundi, privremeno se zatvara slabim čepom od zgrušane krvi. On može da popusti, a može doći i do novih krvarenja (60% u prvih šest nedelja). Cilj je isključiti aneurizmu od cirkulacije i to je idealno  u prva tri dana od krvarenja. Dve su  metode. Prva je invazivna, otvaranjem lobanje se dolazi do aneurizme i postavlja tkzv. štipaljka ili se tokom angiografije aneurizma ispuni žicama, tako gusto da krv više u nju ne ulazi, što je i najčešći način rešavanja.

Oporavak može trajati 2 god. i duže. Kod lakših slučajeva u pitanju je nekoliko nedelja. Izuzetno je važna fizikalna terapija jer se ovde radi o neurološkim deficitima, kao što su slabosti delova tela, otežan govor, psihički poremećaji.  http://www.neurohirurgija.in.rs/bolesti_krvnih_sudova.htm#Aneurizme mozga
  • Tumor pankreasa
Pankreas stvara nekoliko enzima i hormona, medju njima i hormon insulin. Njegov je zadatak da redukuje nivo glukoze u krvi, šaljući je u ćelije. Kada je nivo glukoze visok, pankreas prestaje da proizvodi hormon insulin dok se nivo šećera ne vrati na normalu. Tako da znak tumora može biti dijabetes. Takvi tumori pankreasa zovu se insulinomi. Oni nastavljaju da proizvode insulin iako je nivo šećera visok. Ovi tumori su retki i više od 90% su benigni. 
Nema posebnih simptoma kod tumora pankreasa. Utvrdjuju se ultrazvukom abdomena. Tumor može biti benigni i maligni koji je češći. Javlja se kao primarni, sa pankreasa ili sekundarni, invazijom sa drugog organa. Češći je kod muškog pola i to posle 60- te god. Prvi znaci tumora tela i repa pankreasa su gubitak težine, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u gornjem delu trbuha. Znaci raka glave pankreasa su žutica, bela-sivkasta stolica, jako obojena mokraća, svrab po koži, uvećana jetra, usporena srčana frekvencija. 
Bitna je ishrana i što manje unošenje  mesnih preradjevina koje u svom sastavu imaju nitrate i nitrite koji su kancerogeni.


8. 5. 2013.

Aerobni kapacitet i DNA



U sve se meša.
Nauka je ponovo umešala svoje prste i predvidja da li i koliko možemo da poboljšamo svoje aerobne fitnes kapacitete? Kako? 
To, kako će naše telo reagovati na trening je posledica gena i to njih 30 . Tako da ovde važi ona "rodjen za trčanje".
Prof. Jamie Timmons, chair of sistems biology u Loughborough u Velikoj Britaniji, istraživao je  multidisciplinarnim pristupom fiziologiji, metabolizmu, genetici,  molekularnu osnovu za veoma promenljive rezultate uočene kod standardizovanog vežbanja u periodu dužem od decenije.
Prof. Timmons je i osnivač XRGenomics.com, gde istražuje kako naši geni utiču na sposobnost našeg tela da se adaptira na vežbanje. Ovo je posebno značajno za profesionalne sportiste, gde se putem odgovarajućeg DNA testa, predvidja sposobnost reagovanja tj. adaptacije na vežbanje. 30 gena odredjuje sposobnost VO2max kapaciteta. Od značaja je za odredjivanje kojim sportom se treba baviti. Profesor preporučuje test u slučajevima kad sport postavlja visoke zahteve po pitanju aerobnog sistema. Test se može naručiti preko XRGenomics.com

Tako da, ako iscrpljujuće vežbate, a rezultata nema, ne očajavajte. Spadate u grupu od nekih 20% koji ne mogu da značajno poboljšaju svoje aerobne fitnes kapacitete. Tkzv. "low responders"-i, mogu da vežbaju koliko žele, ali njihov fitnes nivo neće značajno rasti iznad polaznog. U 80% onih koji mogu poboljšati svoje aerobne kapacitete, ima 15% onih koji spadaju u "high responders"-e, koji relativno lako podižu iste. Ovo svakako ne znači da treba da odustanete, jer ovim vežbanjem utičete na svoje zdravlje, kao i na razgradnju masnog tkiva, otklanjate opasnost od dobijanja dijabetesa tipa 2 i osteoporoze.

Aerobni kapacitet je funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sistema-srca, krvnih sudova, pluća. To je maksimalna količina kiseonika koju telo upotrebi u odredjenom periodu vežbanja. Meri se VO2max testom. Bolja forma i kondicija podrazumeva i veću potrošnju kiseonika za sve metaboličke procese, tj. u procesu proizvodnje energije. 

Posledice aerobnih treninga:
  • povećavaju, osnažuju srce i snižavaju puls u mirovanju
  • osnažuju mišiće grudnog koša i blagotvorno deluju na mišiće celog tela
  • poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak
  • popravljaju mentalno zdravlje, snižavaju stres
  • povećavaju gustinu kostiju, rast i razvoj
Kada se govori o aerobnim treninzima misli se pre svega na trčanje, ali su alternative i biciklizam i aerobik vežbe. 
Ukoliko vam je potrebna mišićna masa, onda kombinujte i anaerobne treninge.

Izvor: