Translate

3. 8. 2015.

Štitna žlezda - menadžer



Hormoni štitne kontrolišu svaku ćeliju, mišić i organ našeg tela.

Ona aktivno rukovodi kako našim telom, tako deluje i na psihu. 
Ugojili ste se, mislite da je možda zbog predmenopauze ili ste baš dobro jeli poslednjih dana...Srce ponekad, "preskoči,,. Povišen vam je holesterol, a i šećer, nešto skakuće na gore.Kosa i koža su vam suvi. Kao ludi kupujete raznorazna mleka, losione i ulja za telo. Slaba vajda. Ujutru u ogledalu vas dočeka lica sa otocima...Uf, sve učestaliji su bolovi u mišićima i kostima... Možda ste nezgodno spavali, našla vas je promaja...
slika sa: www.graphicstock.com
Glava kao da je pozajmljena. Zaboravljate i to baš sve nešto što ne biste smeli. Umor je postao stalan pratilac. Ishrana bogata voćem i povrćem i ne pomaže. Hvatate se za suplemente, a tu je tek trik. U vrzinom ste kolu. Nervozni ste. Bezvoljni. Depresivni. Kao da gubite vezu sa stvarnim svetu. Gotovo kao zombi koji odradjuje ono što mora. Ni druženje sa dragim prijateljima ne pomaže. Kao da vam je neko ukrao serotonin, taj magilčni hormon sreće. 
Vučete se tako danima, mesecima. Proći će. 
Ali, ne, neće.
Svi ovi simptomi mogu biti posledica nepravilnog rada štitne žlezde i nedostatka ili viška njenih hormona.
Direktive štitnoj žlezdi daje hipofiza. Po principu i nad "popom, pop,,.Dakle, desio se neki kvrc vezan za informacije koje dobija ta malena žlezda smeštena u podnožju mozga. Možda telo ne prima dovoljno joda ili ko će ga znati zbog čega, protiv štitne se ustremio vaš sopstveni organizam. Možda ste imali neku virusnu infekciju?
Razlozi su razni. Ono što je bitno je da ako vas muče ovakvi simptomi, uradite jednostavan test iz izvadjene krvi. Možete ga uraditi bilo kad u toku dana, jer za ove analize nije bitno da li ste jeli. Tražite da vam daju rezultate za TSH i T4. Ukoliko se pokaže da nisu u granicama, jedini ispravan pravac je lekar.
slika sa:www.graphicstock.com
Vaš lekar će vas uputiti specijalisti endokrinologu, a on će vam odrediti pravu terapiju. Ona se ukoliko nema i spoljnih promena tipa čvorića,(što zahteva dalje ispitivanje), sastoji u svakodnevnom pijenju tabletice hormona koja treba da disbalans koji postoji u štitnim hormonima dovede u ravnotežu. Dolazak do prave doze je kao mini noćna mora i liči na igru pogadjanja. U tom periodu, obično par meseci, češće se ispituju TSH i T4. Ovo rezultira na kraju očekivanom pravom dozom leka. Ono što je bitno  je da ubrzo osetite boljitak. Popravlja se stanje čitavog organizma, vaša glava je ponovo na vašim ramenima...

Ne igrajte se lekara i sami sebi ne odredjujte dozu. Lek se pije doživotno.

Sve ostalo, tipa: med sa dodacima, razni suplementi mogu samo da vam poprave stanje imuniteta. Da vrate štitnu kakva je bila, od njih nema vajde.Odgovorni za takve dodatke vam neće reći da ne pijete propisanu dozu leka.

Unosite dovoljno voća i povrća i bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Svakodnevna šetnja je ok.

Važno je da prva stvar ujutru bude ispijanje lekića. Kafa i sve ostalo treba da sačeka nekih sat, dva.

Budite uporni u čuvanju svog zdravlja. To je upornost koja  vam  na duže staze vraća osmehom.

Članak je informativan. Obratite se svom lekaru.





Нема коментара:

Постави коментар