Translate

10. 9. 2015.

Kosa - moje eksperimentisanje



Samson je izgubio moć, kad mu je na prevaru odsečena kosa.


Od davnina je važna, opevana u mnogim stihovima, opisivana u romanima. Nekako je glavna junakinja uvek imala divnu, sjajnu, dugu kosu. Vile, princeze, sve imaju prelepe duge kose.
Osećaj slobode vezuje se za vijorenje kose na vetru.
Možda zbog toga, nama, ženama se zaista čini da je kosa izuzetno važna, ona uokviruje naš lični profil i može da odiše erotikom.
Do lepe kose nije teško doći, ako se bar malčice potrudimo. Ukoliko želimo dugu kosu, nećemo je skraćivati na dva meseca, ali ćemo na krajeve utrljavati po par kapi ulja.
Inače smo sada bombardovani tekstovima i emisijama u kojima se govori o tome da skupi proizvodi i nisu najbolji. U stvari osnovni sastojci su isti, a kod većine proizvoda što su skuplji, to imaju u sebi više hemijskih dodataka. Iako se uvek, pa proizvodjači prate trendove, nadje i po neka biljčica, više da nam, čini se zamažu oči, nego zbog pravog efekta.
Istražujući i isprobavajući na sopstvenoj kosi, praveći dramatične prelaze od crne boje do crvene i plave, uverila sam se da zaista skupo i ne znači da je bolje. Svaka kosa je drugačija i različito prihvata i nijanse, kao i brendove raznih proizvodjača.

Eksperimentišite. Pa, kad, ako ne sad. Ipak vodite računa.
Ako niste sigurni u sopstveni izbor boje i frizure, posavetujte se u nekom provereno dobrom frizerskom salonu.
Lično, dva puta sam plakala kod frizera. Prvi put kod prelaza sa crne(delimično isprane kane) na vatreno crvenu boju. Dva puta mi je frizerka stavljala blanš(kosa srednje dužine), ali jedan pramen je i dalje ostajao taman i na kraju sam morala da se pomirim s tim. Pet sati provedenih u salonu rezultiralo je plakanjem i mojim i njenim zbog nemoći, a bila je obećala da je to izvodljivo. Inače je pramen postepeno prešao u crveno, negde  posle trećeg farbanja. Ali, ne leži vraže, počeše da se pojavljuju prve sede.
Ovo me nije naučilo pameti. Uvrtela sam sebi u glavu da izgledam nežnije sa belo-plavom, do koje se svaki put dolazi uz upotrebu blanša. Sjajna je to boja za kratku kosu. Prirodno sam smedja sa crvenim pigmentom. Dušu dalo za prelazak na tu nijansu plave. Ha, ha...Mesecima je trajalo to mučenje, kose i vlasišta, dok koža nije počela da reaguje peckanjem, svrabom. Tada mi je pomoglo utrljavanje pantenol rastvora, kao i njegovo ubacivanje u šampon i balzam.


Posle ovih iskustava, bojenje kose je završilo isključivo u mojim rukama. Ako će neko da eksperimentiše sa mojom kosom, to ću biti ja.
Razmišljajući šta da radim, odlučim se za kanu. Ošišam na bob srednje dužine i ofarbam se kanom. Oduševljena ja, oduševljeni svi oko mene. Inače imam svetao ten, pa sam uz blajhanu plavu izgledala pomalo avetinjski bez šminke. Baš opterećujuće. Nijansa koju sam dobila vukla je na boju šargarepe, neku nijansu ridje. Ona je davala neku toplu, zdravu nijansu mom licu.
Kosa se oporavila u potpunosti. Posle par godina sam se zamorila.  Razlog jednostavan. Jeste zdravo, najzdravije, ali zahteva pet do šest sati majanja.
Predjoh na kupovnu farbu boju čokolade.
Savet:

  • Moje iskustvo je pokazalo da se u kupovnu farbu može dodati pantenol rastvor, maslinovo ili kokosovo ulje. Time se dodatno čuva koža glave, kao i kosa od isušivanja.
  • Ako se ipak usudite da idete na dramatičniji prelaz, morate da kupite dve različite boje. Učinite to pomoću najsvetlije plave koja u sastavu osim farbe i hidrogena ima i kesicu blanša. Na kutiji piše da posvetljuje 4-6puta. Možete koristiti i samo blanš koji se meša sa hidrogenom. Slobodno u boju ubacite i pola šoljice maslinovog ili kokosovog ulja. Navucite neku staru majicu, rukavice obavezno na ruke i na posao. Razdelite kosu i premazujte pramen po pramen. Boju ostavite da deluje nekih 40 min. Kosa će vam posle ovakvog farbanja, ako je bila tamna, biti narandžasta. Prosušite je i krenite ponovo u farbanje sa lešnik ili  zlatno plavom, ako želite takve žute nijanse. Na ovu boju vam se neće primiti svetlo plava. Ukoliko vam ne smeta ta boja, stavite neko pakovanje, dovoljno je i maslinovo ulje koje ćete dobro utrljati u kosu, obmotati glavu folijom ili navucite neku kesu, obmotajte peškirom i držite jedno sat vremena. Ovo iz razloga što blanš jako isušuje kosu. Na ovakvu podlogu, super će vam se primiti crvene nijanse. Ako želite da pobegnete od te boje, obavezno kupite farbu koja u nazivu ima i pepeljasto. Stilova boja plavi led, meni je neutralisala te narandžaste tonove. Strpljenje je majka mudrosti. Morate biti uporni i u zavisnosti od toga kako vaša kosa prima boju, posle par farbanja dobićete željenu nijansu.
  • Boja na kutiji nikako ne odgovara stvarnoj boji. Uporedite boju na kutiji i u katalogu i tu ćete takodje videti razliku. Pravoj boji je približnija boja u katalogu.
  • Boje kao što su tamno plava, srednje plava u stvari i nisu plave, osim ako ste prirodno sedi ili plavi. Za ostale, ne nikako. Ispadnu kao neka nijansa smedje, bez crvenog odsjaja.
  • Tako to izgleda u kućnoj verziji. Da se ne bi bakćali sa svim ovim i razmišljali kako i šta, najlakše je da se obratite  proverenom i iskusnom profesionalcu. Oni preporučuju postepen prelaz na plavo putem izvlačenja pramenova.


Trenutno imam dosta sedih i priključila sam se grupi"Proudly gray" na face-u, ali nekako sebe još uvek ne vidim sa tom bojom kose. Tj. probala sam i ne svidja mi se kako mi stoji na dužoj kosi. Istina, oduševljavaju me neke osobe koje znam i koje su pustile svoju prirodnu sedu. Uglavnom su kraće ošišane.To mi je u planu, tamo posle 65.god.
Moje sede, pokrila sam svetlo plavom, a zatim izrastak obojila lešnik bojom, hrabro eksperimentišući, izvlačila nasumice četkom pramenove, ostavljajući krajeve u nekoj dužini desetak santimetara svetlijim i napred pramenove oko lica i vau, dobila poslednji trend u farbanju.
Zadovoljna, za sada.

Povezani članci:



Alergo test i prirodna pakovanja za kosu






Нема коментара:

Постави коментар