Translate

17. 10. 2015.

Bliži li nam se bliski susret sa vanzemaljcima?



Od najvećeg svemirskog oblaka prašine do solarne energetske vanzemaljske stanice, kreću se spekulacije povodom otkrića čudnih promena u obrascu svetlosti, duboko u svemiru.


Ovo otkriće vezano je za zvezdu KIC 8462852, posmatrane od strane teleskopa Kepler. Nalazi se na obodu mlečnog puta izmedju sazveždja Labud i Lira. Prvi put je primećena 2009. kao zvezda oko koje bi se mogle kretati planete nalik Zemlji. Primećeno je da emituje čudne svetlosne obrasce. Dobijeni svetlosni podaci nisu ukazivali na planetu.
Čini se da je u pitanju neka mega struktura, te je ista vezana za teoriju Dyson sfere, a u vezi toga da tehnološki napredne civilizacije imaju potrebu za povećanom energijom, koja bi se prikupljala prstenom u obliku školjke oko zvezde. U pitanju je neka vrsta naprednih solarnih panela sa ciljem prikupljanja energije na bezbedan način.
U ovom trenutku, izgleda da su odbačena sva moguća objašnjenja vezana za prirodna stanja, te je uključen i SETI(potraga za vanzemaljskom inteligencijom)
Sledeći korak je postavljanje radio antene usmerene na zvezdu sa ciljem prikupljanja radio talasa vezanih za tehnološke civilizacije. Očekuje se da će prva zapažanja biti dostupna u januaru sledeće godine.

Izvor:
Independent.co.uk


Нема коментара:

Постави коментар