Translate

22. 10. 2015.

Šta je dobro, kad štitna žlezda uopšte ne radi?




Stres, nepravilna ishrana, možda, virus, nešto genetike i eto posledica.
Neko od vas je postavio i ovo pitanje pretraživaču.
Šta, kad štitna ne radi?
Pravo pitanje je: kako ste došli do tog zaključka?

  • Da li sabiranjem informacija on-line? 
  • Na osnovu nekih vaših simptoma?
  • Na osnovu nalaza? 
Pitanja se množe.


To je zato što je štitna,  mala žlezda u obliku leptira na prednjoj strani vrata, ali odgovorna za stanje zdravlja celog našeg organizma.



Sve ovo naći ćete u dole navedenim, povezanim tekstovima.

Ono što hoću sada da istaknem, ponovo, je da sa štitnom nema šale. Onog momenta kad dodje do poremećaja, ona postaje vaš neprijatelj. Protiv neprijatelja, zna se, borimo se svim sredstvima bez pauze. Ulog je velik, najveći. Naš život i njegov kvalitet. Jer, ukoliko hormoni štitne nisu u granicama, naše telo se buni, upozorava raznim simptomima, od depresije, gubitka energije, ubrzanog pulsa, tkzv. lupanja srca,  viška kilograma, koštano-mišićnim problemima..(pogledaj tekst: Šta utiče na rad štitne žlezde?)

Ne zaboravite i srce je mišić. Kako vežbamo naše srce?
Fizičkom aktivnošću. Nije vam neophodan odlazak u teretanu. Dovoljna vam je svakodnevna šetnja bržeg ritma do osećaja blage zadihanosti. Ne nogu pred nogu, zastajkujući uz izloge. Trčanje. Kretanje u kuhinji se ne računa. Kažu da je usisavanje dobra vežba. Ako živite u zgradi na spratu, vežbajte koristeći stepenice.Yoga se preporučuje. Pa, sad, izvolite.


Nadjite vremena za sebe, jer to ne mogu drugi umesto vas. Ako niste dobri sebi, niste ni drugima.
Simptomi koji se ovde pojavljuju, ne moraju biti znak da je u pitanju štitna. Jedini način da zaista utvrdite o čemu se radi je nalaz iz krvi. Možete je izvaditi bilo kad u toku dana, izgovor tipa da ne možete da stignete zbog posla, pada u vodu, jer ovde nije bitno da li ste već jeli. Tražite TSH i T4. Cena je oko 1000,00 din.To je mala cena za pravu informaciju o stanju hormona štitne.
Ako su rezultati van dozvoljenih granica, potrebno je neizostavno da se javite svom lekaru.
Ono na šta treba da obratite pažnju je da opipate lagano i vrat i ako vam se čini da ima nekih čvorića, uradite ultrazvuk i odmah se javite vašem lekaru, radi odgovarajuće terapije.

Informacije su dobre, ali nekad izgleda kao da su iz pakla izašle. Samo nas još više uvlače u konfuziju i pitanja. Dakle, pretraživanje on-line, vam neće popraviti stanje. Neće vam popraviti stanje ni razne kapi na prirodnoj bazi, ni kombinacije tipa meda i bilje. Podići će vam imunitet, što je sjajno, ali nedovoljno.

U mojoj komunikaciji sa proizvodjačima ovih suplemenata, niko mi nije rekao da prekinem sa terapijom.

Što znači da alternativu ne treba da odbacite. Uvek glasam za nju. Koliko god da smo protiv tkzv. zapadne medicine, u ovom slučaju, nažalost, ali tako je, jedini pravi izbor je odgovarajuća medikamentozna terapija. U pitanju su lekići hormona, koji se piju najčešće samo ujutru. Bitno je da napravite pauzu od nekih sat - dva sata posle toga, (neki lekari kažu, minimum pola sata)do kafice...

Bitno je da shvatite da je štitna okidač i za razne druge bolesti, pa i kardiovaskularnih.

Vraćam se na pitanje s početka teksta.

Dobro je da, ako ste utvrdili nalazima odstupanja, odmah se javite svom lekaru. Posle dobijanja leka, biće potrebno par meseci da se ustanovi prava doza i zato je važno da ga redovno pijete. U tom intervalu ćete osetiti i poboljšanja stanja organizma, tj. simptomi će lagano nestajati i vi ćete opet vratiti preko potrebnu energiju.


Ističem, bitna je disciplinovanost po pitanju uzimanja terapije.
Sve ostalo ishrana, suplementi su samo dopuna. Pogotovo ako je autoimuni Hašimoto, gde organizam štitnu žlezdu identifikuje kao neprijatelja i radi protiv nje. Tokom vremena, ona atrofira i ne možete da funkcionišete bez dodatnih hormona.
Lično sam se vukla dugo sa ovim simptomima uz sumnje lekara na druge bolesti, dok na ultrazvuku nisu utvrdjene neke promene, potvrdjene nalazom iz krvi.

Jedan savet. Kad dobijete uput za specijalistu endokrinologa, zamolite vašeg lekara za savet kod koga da idete. Verujte, nije svejedno.
(Rado ću vam preneti neka svoja iskustva, ako imate još pitanja...)

Zato, pravac laboratorija.

Budite bitni samima sebi.
Ovo je jedna od onih situacija kad vam drugi ne mogu pomoći. Oslonite se na svoj razum.

Ništa manje važno: radujte se sitnicama koje vas okružuju u toku dana, a da ih i ne primetite, počev od divnog mirisa jutarnje kafe...


Tekst je informativan. Obratite se svom lekaru zbog odgovarajuće terapije.

Povezani članci:

Štitna žlezda - menadžer
Goitrogen hrana
Šta utiče na rad štitne žlezde?


Нема коментара:

Постави коментар