Translate

1. 11. 2015.

Upotreba suplemenata odvede 20 000 ljudi godišnje u hitnu pomoć, govore istraživanja



Senzacionalistički naslov New York Times-a.

Doktori Ortomolekularne medicine reagovali su na članak New York Timesa, a u vezi sa temom o tome da kad su u pitanju korisnici suplemenata, po istraživanju New England Journal of Medicine (NEJM), godišnje njih 20 000 završi u hitnoj pomoći.
Smatraju da je osnovno, a to je baza ispitanika bila nedovoljna za donošenje takvog naučnog zaključka, kao i mogućnost subjektivnih zaključaka kod opservacije. A zatim i sam njihov sud na kraju članka u NEJM-u pokazuje da sve to nema veze sa samim mineralima i vitaminima.

Ističu potrebu da se pročita sam članak u NEJM-u, Dietary supplements



Kad sam pročitala članak u NEJM-u, videla sam da je u pitanju period od 2004-2013. i da su to pacijenti hitne službe u 63 bolnice.
Kad su u pitanju deca, 25,5% intervencija se odnosilo na proizvode za gubljenje telesne težine, a više od 10% na energetske proizvode.Kod mladje dece, uglavnom se radilo o prekomernom unosu gvoždja i nepoštovanju uputstava za upotrebu.

 Inače su posledice, uopšte, nastajale kod prekomerne upotrebe multivitamina, gvoždja, kod biljnih suplemenata za spavanje, protiv nervoze, za gubljenje telesne težine (više žene),sedativa, od toga 65% se odnosi na biljne produkte.

Na Proizvode za podizanje potencije i bodi bilding otpada 14,1% poseta hitnoj pomoći.Dakle, na biljne energetske i proizvode za gubljenje telesne težine se odnosi više od 50%svih slučajeva.

U pitanju su statistički, najviše osobe od 20 do 34 godine života. Kad su u pitanju stariji od 65godina, većinom je u pitanju prekomerna upotreba gvoždja, kalcijuma i kalijuma. Više od 80% intervencija kod starijih odnosila se na probleme sa gutanjem zbog nesrazmerne veličine i nepoštovanja FDA preporuke o obliku i veličini max 22mm tableta.


Simptomi:

  •  lupanje srca, tahikardija, bol u grudima kod upotrebe:
  1. proizvoda za gubljenje telesne težine 42,9% pacijenata
  2. za potenciju i bodi bilding suplementi
  3. energetski proizvodi 46% pacijenata
U sva tri slučaja, uglavnom su bile u pitanju osobe izmedju 20-34 godine.
  • blagi do srednji oblici alergije i problemi sa gutanjem (kod starijih od 65.) i to kod mikronutrijenata( kao  i gvoždja, kalcijuma, kalijuma) i stomačni bolovi, mučnina, povraćanje  kod prekomerne upotrebe gvoždja, kalijuma.
Elem, vidi se njihov zaključak da su kardiovaskularni problemi vezani za biljne energetske i proizvode za gubljenje telesne težine, a ostalo se tiče nepoštovanja uputstava za upotrebu i problema sa gutanjem kod starijih.

Kakve sve to ima veze sa vit. C, B vitaminima, magnezijumom, nama preko potrebnim?

Klasičan primer,gde  senzacionalizam u naslovu baš i nema veze sa sadržajem.
Eto, možda se neki teše, nisu  samo naše novine takve, a možda naši novinari samo uče od tih poznatih listova EU.
Da li je i to uslov za ulazak na"teriroriju nade".










    Нема коментара:

    Постави коментар