Translate

19. 3. 2013.

Google-ove naočare virtualne realnosti



Budućnost je stigla.


Istraživači i programeri Google već neko vreme rade na "Project glass". Svakako to nisu obične naočare. Već pravi mini kompjuter. Razvijaju nosiv smarth phone ekran u sklopu projekta u kome svu funkcionalnost smarth phona stavljaju u nosiv uredjaj koji liči na naočare.
Sve funkcije, bilo da su u pitanju poruke, video chat, fotografije, ostvaruju se putem glasovnih komandi. Google-ovi inženjeri već nose naočare van laboratorije.
Kako izgledaju naočare?
Kao iz nekog si-fi filma. Na ramu sa desne strane nalazi se mala kamera i staklo, a leva strana je bez stakla. 
"Mislimo da tehnologija treba da radi za vas-da bude tu kad je potrebna i da vam se skloni  kad ne treba", izjava je kompanije na stranici Google+.



Mesecima traje zadirkivanje i bacanje mrvica informacija javnosti i stručnjacima o projektu od strane Googla.
Detaljnije informacije o projektu su iznete na SXSW konferenciji u Austinu, Texas.
Korisnici prevlače napred nazad duž touchpada na ramu radi navigacije kroz timeline kartica povezanih sa dogadjajima na staklu.
Programer projekta Thimoty Jordan je naglasio potrebu da se projektuje posebna aplikacija za naočare, umesto da se prebaci sa mobilnog ili tableta.
Priča je da će početkom 2013. biti lansirane prve Glass explorer edition. Kada je u pitanju boja rama, pominju se crna, bela, narandžasta i plava.
Tako da ćemo se, po svemu sudeći vrlo brzo susresti sa hodajućim "zombijima".

Dan nosioca naočara izgledaće ovako:
Po ustajanju stavlja naočare i počinje da priča sam sa sobom, na šta mu se svodi ceo dan. Čak i poruka o sastanku sa devojkom, svodi se ne na sastanak u realnom svetu, već video chat.

Pogled kroz naočare:





Izvor:
http://www.informationweek.com/cloud-computing/platform/google-project-glass-api-details-emerge/240150573

Нема коментара:

Постави коментар