Translate

10. 3. 2013.

Stres i prva pomoć




What a wonderful world...melodija odzvanja u ušima. Uf, samo još malo, pet minuta.Teški su mi kapci. Šta? Osam. Nije se uključio alarm. Ne. Jeste. To je tih mojih pet minuta zbog kojih se posle polomim. Kasnim. Kasnim u startu. Sjurila sam u kupatilo na tuširanje. Obukla se na vrat na nos. Bez kafe. Bez zalogaja. O, ne, kapiram da sam i bez kola. Pola devet. Pobegao mi je autobus. Mogu i biciklom. Trčim nazad da se presvučem. Ma, sve je to zbog fejsa. Dvadeset do devet. Stižem. Osećam kako podrhtavam i postajem sve konfuznija. Onog momenta kad sam sela na bicikl, okrenula pedale, osećam i dalje srce dam, dam, preznojavanje, ali prija mi svaki okretaj sve više....



Stres. Ustali ste na levu nogu, u autobusu neko vam je stao na desnu, vozač je naglo zakočio i osetili ste kao da vam je pukao mišić u ramenu. Neko vam se prilepio uz ledja. Osećate kako kipite. Na poslu, ništa od jutarnje kafice. Glava vam je kao bundeva. Kao da gubite tlo. Pa, rodjendanski stres, praznično ludilo. A, morate dalje. ..

Životni tempo se sve više ubrzava, uvek se nadje nešto ili neko da vas nervira, tišti, razvod, vaš, prijateljicin, gubitak dragih osoba, finansijske rupe, nezadovoljstvo...

Nekada je stres uglavnom bio telesne prirode, danas u 21 veku je emocionalni ili psihički. On izaziva burne reakcije organizma i može doći do oboljenja bilo kog organa. Sada se često čuje od medicinskih radnika da je uzročnik neke bolesti stres. Stres može biti mali, svakodnevno izazivan trzavicama na poslu, svadjama u kući, zbog trke sa vremenom, raskoraka izmedju želja i mogućnosti. Ili veliki kao odgovor organizma na dogadjaje koji nisu svakodnevni i može imati trajne posledice po telesno i psihičko zdravlje. Stres može biti i fizičke prirode i izazvan toplotom, hladnoćom, radijacijom, povredama, bukom, vibracijama.



Šta stres radi našem organizmu?
Može imati za posledicu nesanicu, pojačani ili smanjeni apetit, ubrzani rad srca, umor, smanjenu radna sposobnost, napetost, povišen pritisak, povišen šećer, promene raspoloženja, glavobolje, mučnine,probleme sa metabolizmom, menstruacijom kod žena, impotencijom kod muškaraca. Sa njim ruku pod ruku ide adrenalin. Pošto utiče na endokrini sistem i imunitet, osobe pod stresom su podložnije bolestima. 
Uvek u nedostatku vremena. Svesti stres na minimum je prava umetnost. Javljaju se razni gurui, knjige na tu temu, emisije...Kako se osloboditi stresa?



Prva pomoć sastoji se od izdvojenog vremena za rekreaciju, zabavu, opuštanje. Bilo da su to  wellness programi, masaže, meditacije,yoga...Nekad je dovoljna šetnja i kafa sa prijateljicom. Pozorišna predstava. Sedenje blizu reke, u parku, puštanje misli da vrludaju. Baviti se nekim hobijem. Izaći iz dnevne rutine. Izdvojiti vreme samo za sebe. Posle dnevne trke i dolaska kući ne provesti ostatak dana ispred TV-a u krevetu, već aktivno. Kad ste u mogućnosti, pustite muziku koju volite, igrajte, iskačite se, osetićete nalet energije...Rekreacija, bilo da je šetnja, bavljenje sportom, vožnja bicikla je ono što nam čuva fizičko, time i mentalno zdravlje. Poenta je da nadjete vremena da radite ono što volite. Ne, nije opravdanje da ste u večitoj frci. A, da niste zaboravili šta ste nekad voleli? Stanite, udahnite duboko i zagledajte se u sebe.
Pa, sve to znate i sami. Zašto onda ne primenite?



Strpljenje je vrlina. Ne žurite. Pokušajte realno da odredite sopstvene limite. Napravite sopstveni plan. Zastanite, oslušnite...Isključite sve izvore buke oko vas, osim tonova prirode...




Čuli ste već ono: ne idite uvek liftom, već ponekad i stepenicama, deo puta od posla do kuće predjite pešice, dajte sebi ekstra pola sata, vozite bicikl, vratiće vam lepa sećanja.
Pokušajte da promenite loše navike kao što su pušenje, alkohol, fizička neaktivnost. Promenite ishranu, više voća, povrća, tečnosti, ali ne sokova, osim cedjenih sa pulpom, već vode.
Ma, da. Kao da je to lako. Lepo zvuči na papiru. U realnom životu?
 Pa, imate taj jedan život. Carpe diem. 
Koliko budete uložili u sebe, toliko će vam se i vratiti.
Pogledati post:Hrana-pobednici stresa.


Нема коментара:

Постави коментар